SMART FOOD - Što jesti dok učiš?

 -SMART FOOD-

Što jesti dok učiš?

 

Dobro došli natrag na AELA BLOG!

Ispiti, kolokviji, seminari i ostale radosti školovanja nas pritišću sa svih strana i malo je reći da nam je mozak na overdrive-u.  Mozak je organ koji i u normalnim uvjetima troši najviše energije što je i za očekivati jer nas ipak održava na životu i upravlja svakom sitnicom u našem tijelu. Možete si onda i zamisliti koliko se energije troši prilikom intenzivnog učenja. Mene su doma prozvali malim termitom, jer doslovno opustošim cijeli hladnjak. Nema veze jel to slatko, slano, nutritivno bogato ili malo manje, sve ću pojesti. 

No, koliko god bila gladna, trudim se u svoje obroke i snack-ove (možda bolje da kažem obrok, jer ne prestajem jesti😂) uvrstiti i neke namirnice koje mogu poboljšati pamćenje. Jer to nam je i cilj, naučiti što više u što manje vremena. 

 

 

1. CELER

Celer je bogat antioksidansima i vlaknima te ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost, samo 15 kcal na 100 g. Sastojak koji nam je bitan u pogledu pobljšanja pamćenja je luteolin. Prema Journal of Nutrition, konzumacijom hrane bogate luteolinom smanjuju se upalni procesi u mozgu koji se uglavnom pripisuju procesu starenja te povezuju sa slabljenjem pamćenja. Eto vidite, nije ni onaj trend ispijanja soka od celera za baciti. Osobno sok od celera probala još nisam, ali sam celer mi je ok za jesti, pa mislim da i sok ne bi bio nikakav problem.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. TAMNA ČOKOLADA

Možete samo zamisliti moje veselje kada sam naišla na podatak da svakodnevna konzumacija tamne čokolade može poboljšati cirkulaciju u mozgu, a samim time i pamćenje. Ako i niste veliki ljubitelj tamne čokolade kao npr. ja koja uvijek kažem što više kakaovih dijelova u čokoladi to bolje, možete ju i zamaskirati tako da je dodate u pahuljice, jedete skupa s voćem ili orašastim plodovima i slično.

 

 


 

 

3. ORASI

Konzumacija oraha može poboljšati te održavati zdravlje mozga. Neka istraživanja su čak pokazala kako se njhovom konzumacijom može smanjiti rizik i usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Elagitanini su najvažniji spojevi koji se nalaze u orasima, a imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Iako većina nas orahe jede kao dio kolača i slastica, sigurno nije na odmet s vremena na vrijeme konzumirati ovu izrazito vrijednu namirnicu i u njezinom prirodnom obliku.

 

 


 

 

4. AVOKADO

Avokado je tropsko voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, proteinima, vitaminom E i kalijem. Učestala konzumacija avokada može doprinjeti ojačavanju i zaštiti živčanih stanica te osiguravanju boljeg protoka krvi te samim time bolji rad mozga u cjelini. Moj možda omiljeni snack je namaz od avokada na tostu ili kruhu, pa ću s vama podijeliti i receptić. Jedan zreli avokado ogulite i zgnječite s vilicom, dodajte malo limunovog soka, soli, papra, malo sitno narezanog češnjaka i peršina te tako pripremljeni namaz namažite na kruh po želji. 

 

 


 

Imate li vi nekakve posebne namirnice koje konzumirate dok učite? Meni je osobno najdraže napraviti miks od orašastog voća (bademi, orasi, lješnjaci), sušenog voća (marelice, smokve i brusnice) i tamne čokolade, ako ništa barem primamljivije zvuči od soka od celera. 😂

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RECENZIJA - Philips Epilator 8000

Balea Niacinamid serum - RECENZIJA